9 november, 2022

De Kunst van het Aarden

door Bryan Tevreden in Challenge 44, Natuur5 minuten | 0 reacties

In mijn oude vakgebied als elektrotechneut kan het niet geaard zijn van een schakeling of apparaat tot serieuze problemen leiden.

In het geval bijvoorbeeld van een audio-versterker kan dat tot een heel vervelende brom in je luidsprekers leiden. Vaak ben je ook nog eens uren bezig om het probleem te achterhalen.

Bij apparaten die veel stroom trekken kan het niet geaard zijn zelfs tot levensgevaarlijke situaties leiden. Stopcontacten met een randaarde zijn dan geen overkill maar bittere noodzaak. Juist om die “overkill” te voorkomen.

En zo kunnen wij, als mensen, ook niet geaard door het leven gaan. Het leidt tot nagenoeg dezelfde problemen. Ook als mens kun je dan met teveel brom en ruis rondlopen. Je kunt dermate veel stress in lijf verzamelen, dat je er ook fysiek last van gaat krijgen. Die stress raak je makkelijker kwijt als je goed geaard bent.

Een ander mogelijk effect van niet geaard wezen is dat je dermate van de realiteit los raakt, dat je verdwijnt in een fantasiewereld.

“Ontaarde” mensen herkennen we allemaal. Dat wil zeggen, we herkennen het ontaard wezen van hen die nog meer ontaard zijn dan wijzelf. En instinctief blijven we, als het mogelijk is, bij hen uit de buurt.

Aarden is dus noodzakelijk voor je energetische, geestelijke en fysieke gezondheid. We kunnen allemaal wel wat minder stress en ongezonde spanning in ons leven gebruiken.

Maar hoe doe je dat nou, goed aarden en goed geaard blijven?

Deel van het Geheel

Het helpt als je begint vanuit het besef dat je niet los staat van je omgeving, en met name van de Natuuur. Het helpt niet, dat we met onze moderne leefstijl, het merendeel van de dag binnen doorbrengen. En als we al buiten komen, dan het liefst voorzien enkele lagen kleding en schoeisel met dikke zolen.

Ga ik hier nu een pleidooi houden voor Naturisme en zoveel mogelijk naaktloperij?

Hm, nee, toch niet. Of misschien een heel klein beetje wel. We zullen zien.

In ieder geval is het zo dat het buiten-activiteiten merk Bever, het bij het rechte eind heeft met hun slogan; ‘Niemand is een Binnenmens’.

We hebben allemaal behoefte aan buiten wezen. Al bouwen we woontorens van meer dan 800 meter hoog, voorzien van alle denkbare en ondenkbare luxe en faciliteiten, compleet met winkelcentra, bioscopen, overdekte sportaccomodaties, zwembaden, etc., dan nog hebben we behoefte aan verbinding met de Natuur.

Het niet onderkennen, of zelfs ontkennen, van die behoefte maakt dat we in versneld tempo ontaarde wezens worden, voor wie de Natuur in het beste geval een gebruiksartikel is.

Niemand zal het in z’n hoofd halen om voor langere tijd een strak knellend elastiekje om een vinger te houden. Wat er dan uiteindelijk zal gebeuren, laat zich raden. En precies dat doen we als er in onze leefwijze geen ruimte is om regelmatig in de vrije natuur te wezen.

Staan, zitten, wandelen

Aarden kan zo simpel zijn als iedere dag even een paar minuten met je blote voeten in het gras of de aarde staan. Ongeacht het seizoen. Ik kan er een heel verhaal omheen verzinnen, maar veel complexer dan dit wordt het niet.

Als je dit stadium al beheerst, mag je door naar groep 2, met je Sta-diploma in de hand. Ga naast het staan ook eens af en toe zitten, in dat zelfde gras of in het zand. Als je het nog uitdagender wilt maken, kun je eens proberen om te zitten op de grond met je rug tegen een boom.

En probeer dan eens om contact te maken met de energie van die boom. Probeer het gewoon. Als deze die-hard techneut het kan, is er goede hoop dat het voor iedereen is weggelegd. En als je vrienden je uitlachen, wordt het misschien tijd voor andere vrienden.

Als gewoon zitten je ook al makkelijk afgaat, mag je naar groep 3. Daar ga je de kunst van het bewust wandelen leren. Iedere dag een kwartiertje buiten, in het groen (bos, park, hei, strand,…) en het zal wonderen doen voor je energie en stress-levels. Experimenteer met even je schoenen uitdoen en voel gewoon het verschil.

Begin een (moes-tuin)

Als je de tijd en ruimte hebt, kun je jezelf qua aarding, geen groter plezier doen dan dagelijks met je handen bezig zijn in een tuin. Lekker met je blote handen wroeten in de aarde. Draag gerust handschoenen voor de meeste klussen, als je denkt dat dat handiger is, maar vergeet niet om iedere keer weer even 5 minuten met je blote handen bezig te zijn.

Zoals gezegd, niets van dit alles is complex of wereldschokkend. Als er al iets complex is, dan is het wel het feit dat zovelen van ons hier zo weinig aan toekomen.

Bonus: Fikkie stoken

Maak er een gewoonte van om minstens eens in de twee weken een mooi vuurtje te stoken. Als je er de ruimte voor hebt, creeer je je eigen vuurplek in de tuin. Een goede tweede en derde zijn de vuurschaal en de terrashaard.

Vuur heeft naast energetische aarding nog andere helende kwaliteiten. Het is niet voor niks, dat we na 10.000-den jaren van ontwikkeling, we ons allemaal nog steeds aangetrokken voelen tot de intimiteit en veiligheid van een kampvuur.

Genoeg tips van mijn kant. Ik ben benieuwd wat jij allemaal doet om te aarden. Laat maar weten in de reacties hieronder.

Dit artikel is onderdeel van Challenge 44. Klik hier voor een uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>