10 november, 2022

De Heilige Ruimte

door Bryan Tevreden in Challenge 44, Technieken5 minuten | 0 reacties

Tijdens een sessie werk ik als sjamaan altijd in een Heilige Ruimte. Die ruimte open ik voorafgaand aan een sessie en aan het eind van de dag, als alle sessies zijn geweest, sluit ik die ook weer.

Het openen gaat gepaard met een gebed waarbij ik alle windstreken aanroep, de bijbehorende, archetypen, Moeder Aarde, Vader Zon en natuurlijk Spirit. Het is een gebed dat vraagt om support, bescherming, wijsheid, inzichten en nederigheid van mijn kant. En natuurlijk spreek ik daarin ook dankbaarheid uit.

Bij het sluiten van de Heilige Ruimte spreek ik een soort gelijk gebed uit maar ligt de nadruk nog meer op dankbaarheid.

Als buitenstaander kan het er allemaal heel theatraal uitzien.

Als 'binnenstaander' ervaar je de waarde en het belang van het openings- en sluitingsritueel, van het werken in de Heilige Ruimte. Maar wat is nou die waarde, waarom doe ik dit allemaal?

Een andere Dimensie betreden

Dat klinkt al heel indrukwekkend en dat is het op een bepaalde manier ook. Ik breng op deze manier een duidelijke scheiding aan tussen mijn dagelijkse leven en activiteiten en mijn leven en activiteiten als sjamaan. Om diezelfde reden kleden we ons ook anders voor speciale gelegenheden, zoals een uitvaart, een doop of een bruiloft. We laten het alledaagse achter ons en maken ruimte voor nieuwe ervaringen, belevingen en verwachtingen.

Deze andere ruimte, deze andere dimensie, heeft een heel andere kwaliteit dan die van het dagelijkse leven. Er gelden andere gebruiken, andere regels en andere energieën. En als je gaat voor verandering, dan is dat precies waar je naar op zoek bent.

Hulpbronnen inschakelen

Door het gebed en het aanroepen van de verschillende entiteiten maak ik het werk voor mij als sjamaan ook zoveel lichter. Ik hoef het nu niet alleen te doen, en wat nog veel belangrijker is, jij hoeft het niet alleen te doen. Naast je sjamaan, heb je nog een hele batterij vaak onzichtbare, maar toch voelbare, teamspelers aan jouw kant.

Het maakt ook dat ik zoveel mogelijk opzij kan stappen, en het proces zoveel mogelijk intuïtief plaats te laten vinden. Ik laat me dus zoveel mogelijk leiden. Dat betekent dat ik in het moment een techniek, handeling, tool in kan zetten en 10 seconden later van koers wijzig. Dat is bijna nooit een bewuste keuze maar een ingeving, die ik alleen maar hoef te volgen.

De beste sessies zijn meestal die sessies waar ik achteraf tegen mezelf zeg "What the fuck was dat?". En daar bedoel ik mee, dat de gemaakte keuzes onderweg volstrekt niet logisch waren, maar het resultaat me laat weten dat het de juiste keuzes waren. Keuzes waar ik vanuit de rationaliteit nooit op was gekomen.

Op die momenten heb ik me dan echt laten leiden. Sommige cliënten zijn zich ook bewust van die momenten dat er "Iets" anders het overneemt en het hele proces leidt. Ik ben er dan voornamelijk voor de veilige bedding en praktische zaken als dekens en tissues aanreiken, goed leggen,  en zorgen dat de zware energie terug de Aarde in kan stromen.

Op losse schroeven zetten

De energie in een Heilige Ruimte is zo, dat er van alles kan gebeuren. De vaste structuur, die je in je eigen energieveld gewend bent om te omschrijven als "jezelf", wordt bij binnenkomst op losse schroeven gezet. Een voorwaarde om tot een verandering te kunnen komen.

Je kunt het ook omschrijven als dat alles meer fluïde is geworden. Voor het verwijderen van zware, donkere, "negatieve" energieën is dat wederom precies wat je wilt. Ondanks dat je ogenschijnlijk zelf niet veel hoeft te doen tijdens een sessie, wordt er echt wel hard gewerkt. En hoe vloeibaarder het geheel is, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen in een sessie.

Sommige cliënten zijn zich ook hiervan bewust. Ze kunnen precies beschrijven waar en wanneer de ongewenste energie los kwam en begon te stromen. Zelf neem ik dat ook waar en hoef ik die slechts te leiden terug naar de Aarde of in het vuur. Daarom heb ik bij iedere sessie ook minimaal 1 kaars aan, die ik ook daadwerkelijk gebruik voor het opruimen van de losgekomen energie.

Veiligheid en geborgenheid

Een Heilige Ruimte is ook simpelweg een heel fijne plek om te werken. In feite kun je op iedere willekeurige plek een Heilige Ruimte openen. Nu zal de ene plek net iets fijner zijn dan de andere, maar het 'heilige' zit niet zozeer in de plek zelf.

Het is een energetische bubbel waar je je als client volledig kunt ontspannen en alleen gefocust hoeft te zijn op je eigen thema('s). Je bent dus volledig ontzorgd, gedragen en gekoesterd.

Tussen de sessies door, wordt de Heilige Ruimte ook iedere keer gereinigd. Maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Zelf zou ik nooit zonder een Heilige Ruimte willen werken. Net zo als een chirurg niet meer aan een operatie begint zonder de handen te wassen, schone schorten om te doen, handschoenen aan te trekken en een volledig schone operatiekamer met ontsmette instrumenten.

Zo nauw komt het.


Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom

Credits foto:  Ginny Rose Stewart

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>