11 november, 2022

Muziek als Reisgenoot

door Bryan Tevreden in Challenge 44, Tools6 minuten | 0 reacties

Bij veel van mijn sessies maak ik doelbewust gebruik van geluid en muziek. Het gebruik van muziek als onderdeel van initiaties en transformaties, is al net zo oud als de mensheid zelf. Tenminste, dat hebben de voorouders van mijn voorouders me laten weten.

Geluid en muziek, het resoneert letterlijk met ons. Of eigenlijk is het andersom, wij resoneren er letterlijk mee. 

Als we het heel filosofisch zouden willen maken, zouden we kunnen stellen dat we in de kern niets anders zijn dan trillingen, of golven zo je wilt. Dus hoe zouden we niet kunnen resoneren?

Het kan wel, dat niet resoneren, maar het vraagt wel wat effort van onze kant. Je kunt bijvoorbeeld zo heftig gestrest wezen, dat zelfs de meest kalmerende pianoklanken of klankschalen op je zenuwen werken.

Maar zelfs dan ben je nog aan het resoneren. Niet op de manier die je zou willen, maar toch.

Het is vanuit wetenschappelijk oogpunt natuurlijk heel interessant om uit te zoeken waarom muziek zo'n sterke invloed heeft op ons. Voor deze post ga ik me echter vooral concentreren op wat het je kan brengen tijdens een sessie.

Focus

Muziek tijdens een sessie, een innerlijke reis, kan een sterk focusserende werking hebben. Mogelijk afleidende achtergrondgeluiden verdwijnen naar de achtergrond en alleen de 'logica' van de muziek blijft nog over. En met die logica bedoel ik de structuur van die muziek. Er kunnen plotselinge wendingen zitten in een muziekstuk maar over het algemeen is de structuur voor onze hersenen van muziek redelijk voorspelbaar. En dat geeft rust en focus.

Dat geldt in nog sterkere mate voor instrumentale muziek. Je wordt dan niet afgeleid door woorden, en er is dan ook geen uitnodiging om die woorden te gaan interpreteren.

Wat overblijft is de ruimte om je verder te verdiepen in je innerlijke reis, ingebed in een geruststellende en in hoge mate voorspelbare deken van muziek.

Energieniveau

Muziek kan kan in heel sterke mate het energieniveau tijdens een sessie sturen. Aan het begin en tegen het eind van een sessie is het vaak fijn om rustige en kalme muziek te hebben. Aan het begin als warming up en aan het eind als cooling down.

In het middenstuk, daar waar vaak het meeste werk wordt verzet, kan het helpen om energieke of zeer energieke muziek in te zetten. Ondanks dat je meestal ligt, kan het toch zo zijn dat je al energie nodig hebt om, in dat deel van de sessie, je thema intensief te bereizen. Er daar past doorgaans stimulerende muziek bij.

Blokkades overwinnen

Een van de mooiste ervaringen, in mijn beleving, is om tijdens een reis tegen een blokkade aan te lopen. Dat is waar de reis doorgaans het boeiendst, spannendst en meest waardevol wordt. Tenminste, als je er ook in slaagt om die blokkade te overwinnen of te doen verdwijnen. Vaak gaat dat ook gepaard met allerlei inzichten, maar hoe waardevol die soms ook kunnen zijn, het is niet het belangrijkste.

Het belangrijkste is dat jouw energieveld verlost is van een blokkade, van zware energie. En daarmee krijgt het de kans om verder te herstellen naar een hogere staat van gezondheid (energetisch, mentaal en fysiek)

Dagboek. Ik lig in een Heilige Ruimte en ik zit in het 2e of 3e uur van de mdma-ondersteunde sessie met mijn sjamaan. Ik ben al die tijd, geblinddoekt, onafgebroken aan het praten. De inzichten komen en gaan en gelukkig loopt de recorder mee. 

Op een gegeven moment ben ik me er van bewust dat ik in herhaling begin te vervallen. En nog voordat ik er verder over na kan denken, merk ik ineens een duidelijke verandering in de muziek op. Wow, dat is heerlijk! Fijne opzwepende muziek. Ik bedank mijn sjamaan voor de andere muziek en ik voel hoe ik nog een laag dieper ga, voorbij datgene wat me tegenhield. De blokkade is voorbij en ik heb de herhalingen doorbroken.

En ik reis verder, dieper, op zoek naar nog meer blokkades, terwijl ik me laat meevoeren door de energie van de nieuwe muziek. Nog steeds geblinddoekt...

Het dagboekfragment hierboven is slecht één van de vele voorbeelden uit mijn eigen reizen over de invloed van muziek op een reis.

Bewustzijnsverandering

Misschien nog wel het meest indrukwekkend is de ondersteuning die muziek biedt bij bewustzijnsveranderingen.

Wanneer ik bijvoorbeeld voor mezelf of voor een client een reis maak in het onderbewustzijn, dan is dat altijd begeleid door mijn ratel of trom. Ook dat is iets oers dat zich moeilijk laat beschrijven maar eenmaal ervaren, geen woorden behoeft.

Het is als een lichte trance waar ik vrijwel onmiddellijk toegang toe heb wanneer ik mijn ratel hanteer. Het is ook makkelijker om een client mee te nemen op zo'n reis als ik mijn ratel gebruik.

Als deelnemer aan een Ayuhuasca-retreat in het buitenland heb ik dit ook op een andere manier mogen ervaren. ik was onderdeel van een groep sjamanen, die zich voor deze reis lieten begeleiden door een aantal sjamanen uit Peru. Tijdens een van de innerlijke reizen dreigde één van de deelnemers in iets heel donkers te verdwijnen, oftewel, de ervaring werd hem teveel. Een van de begeleidende sjamanen ging gewoon rustig naast haar zitten en begon zachtjes te zingen in voor ons onverstaanbare klanken.

De paniek van de deelneemster verdween als sneeuw voor de zon. Ze werd volkomen rustig, rechtte haar rug en keek datgene wat haar daarvoor nog angst had ingeboezemd recht in de ogen. Ze keek even opzij naar de zingende sjamaan, gaf hem een knikje dat het goed was, en vervolgde haar innerlijke reis verder op eigen kracht.

Het zou naïef zijn om te denken dat het alleen de kracht van de muziek was die dit bewerkstelligde, maar die was zeker ondersteunend aanwezig.

DJ in da House!

Om al deze redenen besteed ik veel zorg en aandacht aan muziek en geluid tijdens mijn sessies. Soms reizen we begeleid door de ratel en op andere momenten is het Spotify die de honneurs waarneemt. Maar op ieder moment ben ik in staat om van muziekstemming te wisselen. Het is maar net wat het moment vraagt.

Sommige reizen vragen dat ik vaak en onregelmatig van muziek wissel. Dat is dan ook de reden dat zelf heel vaak naar muziek luister, met de intentie om uit te vinden hoe en waar in een sessie ik die mogelijk zou kunnen gebruiken.

Yep, als sjamaan kan het geen kwaad als je een beetje soepel kan deejay-en

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom

Credits foto:  Julio Lopez

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>