Nieuwe Maan is in vele tradities de markering voor een nieuw begin. Het verhaal gaat dat zaden ook makkelijker ontkiemen tijdens een nieuwe maan. Ik heb het zelf nog niet getest maar het is zeker de moeite waard om het komend voorjaar te gaan testen in onze moestuin.

Focus

Vandaag, op het moment dat ik dit schrijf is het Nieuwe Maan. Zelf heb ik het ritme dat ik bij Volle Maan en bij Nieuwe Maan, een nieuw inzicht, of 'practice', kies dat ik mee heb gekregen uit het doorlopen van het Medicijn Wiel.

De afgelopen twee weken, van Volle Maan tot deze Nieuwe Maan, stonden in het teken van 'Niet oordelen', en hoe daar op praktische wijze invulling aan te geven.

De komende twee weken, van deze Nieuwe Maan tot de komende Volle Maan, staan in het teken van 'Niet gehecht wezen'

Niet gehecht wezen; altijd en constant loslaten en verder gaan in de ervaring, beginners-geest.
Neem jezelf niet zo serieus

De uitnodiging aan mezelf is om deze weken dit inzicht te leven. Ik kan het iedere dag even opschrijven om de focus erop te krijgen. Dat werkt voor mij beter dan het iedere dag in de ochtend even lezen.

Met deze focus, weet ik uit ervaring, zal het Leven, Spirit, me genoeg momenten aanbieden om me hierin te trainen en doen groeien. En sommige zal ik meteen pakken, en andere momenten zal ik alleen in de terugblik herkennen. En sommige zal ik compleet missen. Maar daar zal ik dan geen weet van hebben, tot iets of iemand me op de feiten drukt.

Inkeer en Vernieuwing

Een Nieuwe Maan is ook het moment om even volledig in jezelf te keren en te zien waar je behoefte hebt aan vernieuwing, fysiek, mentaal/emotioneel, mythisch en/of energetisch.

Dat kan betekenen dat je aan iets nieuws begint, dat je iets nieuws oppakt. Een nieuwe routine start (naar de gym, mediteren, koud (af-)douchen, een taal leren, een boek schrijven, een challenge aangaan, vergevingsritueel rond je vader of moeder, etc.).

Het kan ook zijn dat je afscheid neemt van iets. Wat is er als je zo rond kijkt met je fysieke, mentale/emotionele, energetische ogen dat uit je leven mag verdwijnen? Is het die verzameling voetbalplaatjes of modelautootjes die je nu al vier verhuizingen meesleept en al sinds de tweede verhuizing niet meer uitstalt en steevast op zolder belandt?

Is het die vriendschap die al jaren niet meer voedt en zelfs helemaal scheef is gegroeid door allerlei verwachtingen waar je allang al niet niet meer aan wilt en kunt voldoen?

Is het die baan waar je ooit je ei helemaal in kwijt kon maar die nu stiekem al jaren de oorzaak is van het feit dat je iedere werkdag vermoeid wakker wordt?

Nieuwe Zaden

Nieuwe Maan is dus daadwerkelijk de tijd om onkruid te wieden en nieuwe zaadjes te planten. En laat het deze keer dan ook bloemen zijn die je plant. Het hoeft niet allemaal functioneel te zijn. Maak dus gerust ruimte voor echt wilde bloemen.

En weet je wat het prachtige is van dit alles?

Het is zo grosso modo iedere 29 dagen Nieuwe Maan!

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto: Drew Tilk

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>