14 november, 2022

De Magie van Krachtdieren

door Bryan Tevreden in Archetypen, Challenge 444 minuten | 0 reacties

Binnen mijn sjamanen-school en traditie wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van Krachtdieren.

Zo is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om voor een client, of samen met die client, een reis te maken in de Onderwereld. Die Onderwereld staat dan synoniem voor een reis in het Onderbewuste, compleet met haar eigen archetypen, symbolen, gebruiken en taal.

Aan het eind van zo'n reis kan het dan zijn, dat we dan terugkeren in het gezelschap van een Krachtdier, dat zich speciaal voor die client en voor het thema van de reis heeft gemanifesteerd.

Maar wat is nou de betekenis van een Krachtdier? En wat kun je ermee?

Ondersteuning

Een Krachtdier wordt je altijd meegegeven ter ondersteuning.

Die ondersteuning kan uit verschillende facetten bestaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om een stuk bescherming, daar waar, wederom als voorbeeld, je energie nog onvoldoende hersteld is om die bescherming zelf ter hand te nemen.

Het kan ook een symbool of metafoor zijn voor een inzicht dat je je nog eigen mag maken. Dat Krachtdier is dan een drager van dat inzicht. En door je bewust met dat Krachtdier te verbinden, bijvoorbeeld in een dagelijkse meditatie, kan dat inzicht zich in je wezen gaan nestelen. Dat is qua werking oneindig veel krachtiger dan het dagelijks herhalen van wat voor affirmatie dan ook.

Een Krachtdier staat vaak in gelijke delen voor al die kwaliteiten die je al hebt, en voor die kwaliteiten die je nog (verder) mag ontwikkelen. Ook nu weer kan het lonend, voedend en helend werken, door je bewust iedere dag te verbinden met je Krachtdier, in gebed en/of in meditatie.

Het gesprek

Ga dan gerust het gesprek aan met je Krachtdier. Vraag haar wat voor boodschap ze vandaag voor je heeft. En wees dan stil. Luister eenvoudigweg naar wat ze je te vertellen heeft. En je zult snel genoeg het verschil ontdekken tussen de gebruikelijke stemmen in je hoofd en haar stem.

En durf er dan ook naar te handelen, naar die boodschap die je aangereikt krijgt. Anders heeft het ook geen nut om er naar te vragen.

Vraag haar, je Krachtdier, ook wat jij vandaag voor haar kan doen? Wat is het waar zij behoefte aan heeft? Maak er een echte dialoog van, een gesprek van hechte en echte vrienden. Vrienden die het geen moeite kost om elkaar de waarheid te vertellen. Ook en juist als het dingen betreft die we niet altijd graag horen.

En, wederom, durf er dan ook naar te handelen, naar die boodschap die je aangereikt krijgt. Anders heeft het ook geen nut om er naar te vragen.

In mijn ervaring hebben de meeste Krachtdieren ook erg veel humor. Tenminste, die van mij wel. Het is onvoorstelbaar hoe vaak ik in een deuk lig om de rake opmerkingen van mijn Krachtdieren. En ze kunnen ook tegen een stootje. Tenminste, die van mij wel.

Ze nemen alles persoonlijk, want dat is het ook. Ze zijn niet politiek, sociaal of maatschappelijk correct. Dat is ze allemaal teveel gedoe en zou datgene wat ze te zeggen hebben alleen maar versluieren. En daar hebben ze ook geen tijd en geduld voor.

En dat terwijl ze toch ook weer heel geduldig zijn. Geduld voor mijn traagheid van begrip, op sommige momenten. Maar ze zullen het ook niet nalaten om me juist daarop te wijzen. Meestal met juist heel veel humor. En als het dan nog niet tot me doordringt, dan maar zonder humor.

Reisgenoten

We kunnen wekenlang samen optrekken, en dan kan er weer een periode aanbreken dat we elkaar weinig zien. Of dat ik de reis met een ander Krachtdier voortzet. En als we elkaar dan later, op reis, weer eens tegenkomen, dan is dat zonder verwijten of rancune.

Kortom, ik kan me geen leven meer voorstellen zonder mijn Krachtdieren. Wolf, Lynx, Slang, Potvis, Maki, het zijn een paar van mijn Krachtdieren. Ieder met hun eigen kwaliteiten, inzichten, verlangens en nukken. Yep, het staat er echt, nukken.

En wat zijn het fijne reisgenoten. Ik wens het je toe, dat je maar veel contact mag hebben met je eigen Krachtdieren. Volgens mij zie ik er daar een paar zitten wachten. En het zijn niet de mijne...

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto: Tom Pottiger

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>