15 november, 2022

Je Ademhaling als Katalysator

door Bryan Tevreden in Challenge 44, Technieken3 minuten | 0 reacties

Een goede ademhaling is cruciaal voor een goede energiehuishouding op alle levels. Dus zowel fysiek, mentaal/emotioneel als mythisch/energetisch.

Bij veel van de (interventie-)technieken die ik als sjamaan inzet in mijn sessies, speelt ademhaling een belangrijke en sturende rol.

Vuur

Bijvoorbeeld in de Vuurademhaling, een intense vorm van meditatie, gebruiken we de ademhaling om het lichaam op te laden met zowel kosmische als aardse energie. Tijdens de meditatie gebruiken we de overvloed aan verzamelde energie om de chakra's op te laden en een spin te geven in de juiste richting. Diezelfde energie gebruiken we ook als voeding voor de in ons genestelde archetypen.

Tijdens de meditatie gebruiken we de ademhaling als energiepomp, maar ook als geleider om ervoor te zorgen dat de energie op de juiste plekken terecht komt. Ik heb al meerdere malen de ervaring gehad, wanneer we deze meditatie in een groep beoefenen, dat er ongemerkt een synchronisatie optreedt van de ademhaling van alle deelnemers. Het gebeurt bij kleine groepen, het gebeurt bij grote groepen.

Dat wil niet zeggen dat we allemaal in hetzelfde ritme ademen. Een groot deel van de groep kan bijvoorbeeld wel in hetzelfde ritme ademen. Anderen ademen dan 2x zo snel of langzaam. Of juist 1,5x keer zo snel. Maar als je er gevoelig voor bent, zul je merken dat er een overkoepelend ritme ontstaat, waarbij er herhalende patronen ontstaan.

Dat is op zich niet eens zo belangrijk. Wat wel een heel fijn effect van dit alles is, is dat er meer energie in de ruimte komt. De groep genereert als organisme ineens veel meer energie dan gewoon de optelsom van de losse individuen.

Als je ooit een extatische dans hebt meegemaakt dan komt fenomeen je bekend voor. Als groep kun je zo in de muziek opgaan, dat het voelt alsof je de dansvloer optilt naar een hoger niveau. Het voelt dan alsof je als één lijf aan het dansen bent met meer energie in je eigen lijf, dan je in je eentje op zou kunnen brengen. Dat is een waanzinnig magisch gevoel.

Datzelfde gevoel kun je dus ervaren, als groep, tijdens een Vuurademhaling. Op een gegeven moment ben je niet meer bewust aan het ademhalen, maar dan ben je simpelweg ademhaling.

Katalysator

Ook bij het verwijderen van zware, donkere energie uit je energielichaam speelt ademhaling vaak een cruciale rol. In dit geval niet als energiepomp maar meer als ontdooier. Door gericht naar de plek te ademen waar die zware energie vastzit, wordt die energie los gewrikt en weer vloeibaar gemaakt. Het is dan een koud kunstje, (of warm kunstje, het is maar hoe je het bekijkt...) voor de sjamaan van dienst, om die energie dan uit je lichaam te verwijderen.

In mijn Traumaheling-sessies is diep ademhalen dan ook een vitaal onderdeel van het hele proces. Het is de katalysator die de boel op gang trekt en ook zorgt dat de motor blijft draaien.

In Cacao-ceremoniën kunnen al die verschillende facetten van ademhalen, door de verschillende fases van het ritueel, allemaal aan bod komen. Dat maakt dat een cacao-ceremonie naast diep reinigend en helend, ook energetisch zeer opladend kan werken.

Aandacht

Met al die verschillende kwaliteiten van ademhalen is het zinvol om eens wat vaker aandacht te besteden aan je ademhaling. Dat hoeft niets complex te zijn. Gewoon eens in het uur, met volle aandacht diep inademen, de adem even vasthouden en voelen, en dan weer rustig diep uitademen.

Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn voor deze kleine attentie...

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto: Zac Durant

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>