Vuur is een enorm fijne en krachtige reisgenoot. Bij nagenoeg al mijn initiaties tot nu toe speelde vuur een belangrijke rol. Zelfs bij de initiaties in de regen brandde er een groot vuur waar we allen omheen verzameld waren.

Voor de meesten van ons roept vuur prettige herinneringen en sensaties op. Beelden van avonden met vrienden rond een kampvuur, goede en sterke verhalen, zingen, dansen, eten, of gewoon in stilte genieten van de warmte, de geur en het geluid van vuur.

Transformatie

Maar zoals gezegd, ook als sjamaan, maak ik graag gebruik van vuur tijdens mijn sessies. Vuur is, net als Moeder Aarde, een geduldige transformator van energie. Er branden tijdens een sessie altijd kaarsen rond de behandeltafel/bed. Dat is niet decoratief bedoeld. De zware energie die we uit het energielichaam verwijderen, geef ik aan het vuur om te verteren.

Een andere vorm hiervan is het afgeven van onze offergaven aan het vuur of aan de aarde. Het afgeven aan het Vuur is geen kwestie van een cadeau in het vuur gooien. Nee, dat gaat gepaard met een prachtig ritueel wat recht doet aan de vernietigende, helende en ook scheppende kracht van het Vuur.

Vuur heeft voor mij door al deze ervaringen een totaal andere betekenis gekregen. Genoot ik voorheen al enorm van om het vuur zitten, fikkie stoken en koken op vuur, nu is daar nog de dimensie van Vuur als voeding bij gekomen.

Doe het zelf

Maar ook als niet-sjamaan kun je Vuur een ondersteunende en voedende functie in je leven geven. 

Een praktisch voorbeeld hiervan is het werken met het Thema Vergeving. Een bekende oefening is het schrijven van brieven aan al die mensen die jij in je leven hebt gekwetst. Het is idee is niet dat je al die brieven ook daadwerkelijk gaat opsturen. 

Sterker nog, al die brieven ga je aan het Vuur geven, om op die manier de transformerende kracht en energie daarvan te benutten. Ik heb zelf talloze van die brieven geschreven. Ja, niets menselijks is mij vreemd. Het gaf mij, op een bijzondere manier, enorm veel voldoening, om al die brieven, één voor één, aan het Vuur te geven. Iedere brief gaat samen met een gebed het Vuur in.

Dit ritueel kan makkelijk enkele uren in beslag nemen. Tenminste als je eerlijk terugkijkt op je leven en niet als een heilige hebt geleefd. Nogmaals, niets menselijks is mij vreemd.

Dit voorbeeld kun je op nagenoeg ieder thema toepassen. Schrijf dat op wat er nog te zeggen valt. En geef het daarna aan het Vuur. Vergezel het van een gebed. Een gebed waarin je bijvoorbeeld vraagt om wijsheid, ondersteuning, vergeving of wat het ook maar mag vragen om in de rechte verhouding te komen tot de ander, en/of het Leven zelf.

Bezieling

Maak minstens een vuur tijdens Volle Maan en Nieuwe Maan. Raak bevriend met het Vuur en laat je opladen en voeden, niet alleen door de warmte maar ook door de transformerende energie van het Vuur.

In mijn universum is namelijk alles bezield. En Vuur is daar een groots, voedend en meeslepend voorbeeld van. En als je daar zelf eenmaal van doordrongen bent, zul je al snel heel vaak een reden vinden om een mooi Vuur aan te leggen.

Er schuilt in ieder van ons een Vuurmeester(es). Als altijd, er is een plekje voor je gereserveerd rond het Vuur. En je bent meer dan welkom. Dat moest ik nog even doorgeven van het Vuur...

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto: Max Kukurudziak

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>