Ik geef het op meerdere plekken op de site aan, en het komt nagenoeg ook altijd voorbij tijdens de gratis intake, maar in het energiewerk wat ik doe, zijn de mogelijke inzichten die je tijdens een sessie op doet, inderdaad bij lange na niet het belangrijkste.

En daar zijn een paar goede redenen voor.

Het is niet genoeg...

De meeste van mijn cliënten hebben, ongeacht hun leeftijd, al een heel leven achter de rug met inzichten. Ik bedoel daarmee, dat ze rond het thema waarvoor ze bij mij aankloppen, al de nodige inzichten hebben opgedaan. Meestal door één, of vaker nog meerdere vormen van therapie. 

En ondanks al die inzichten is het thema nog steeds actief in hun leven. En wel op een voor hen belemmerende wijze. Die inzichten zijn dus simpelweg niet zaligmakend.

".....inzichten zijn dus simpelweg niet zaligmakend..."

Verslaving

Sommige mensen hebben als model van de wereld, dat het een kwestie is van iedere keer nieuwe, diepere, meeromvattende inzichten opdoen om een 'beter mens' te worden. Dit kan uitmonden in een eindeloze zoektocht naar kennis en zelfkennis.

Deze mensen zijn vaak te herkennen aan de continu groeiende reeks van boeken, guru's en workshops die ze verslijten. Als ik in de spiegel kijk, zie ik er één die ooit ook zo was. Een serieuze vorm van verslaving.

De setting

Voor een andere reden waarom inzichten in mijn werk als sjamaan van ondergeschikt belang zijn, moet ik eerst even iets uitleggen over een sessie.

Ik begin een sessie met het openen van een Heilige Ruimte, al dan niet in aanwezigheid van jou, mijn mooie client. Die Heilige Ruimte is onderdeel van het creëren van de omstandigheden waarin heling kan plaatsvinden.

Eenmaal dat gedaan, doe ik een stap opzij, en laat ik jou en Spirit samen dansen.

Vanaf dat moment bestaat mijn werk als sjamaan uit het in verbinding blijven met mijn lijn van medicijnmannen en -vrouwen, de leegte in mezelf cultiveren zodat ik een kanaal kan zijn voor heling, en tegelijkertijd volledig aanwezig zijn om én de Heilige Ruimte in stand te houden, én jou te kunnen ondersteunen waar nodig.

Dat is allemaal doorgaans heel wat minder werk, dan dat wat jij als client allemaal op dat moment aan het verzetten bent!

Die duidelijke rolverdeling maakt ook dat ik niet meega, en ook niet mee kan gaan in jouw emoties op dat moment. Dat is niet uit onvermogen, of gebrek aan empathie, maar uit respect. Respect voor de werking van de Heilige Ruimte en respect voor jouw proces.

We zitten namelijk inderdaad nog midden in het proces. Ik blijf bezig met het faciliteren van het verwijderen van de zware, donkere, 'negatieve' energie die gekoppeld zat aan het thema waarmee jij aan het werken bent.

Het is dus eerder uit compassie dat ik op dat moment niet meega in het verhaal en de emotie. En al helemaal niet als ik het zelf ook heb meegemaakt. Dat is geen zwaktebod maar het herkennen van de Gouden Boeddha in jou.

Inzicht in Inzichten

En dat brengt ons tenslotte bij die inzichten. Inzichten verworven tijdens een sessie gaan bijna altijd gepaard met heftige emoties. Denk blijdschap, diepe opluchting, verdriet, rouw, frustratie, boosheid, woede.

De meesten van ons zijn geneigd om op dat punt in het proces 'uit te stappen'. We hebben ons inzicht en kunnen er nu mee aan de slag, wat dat ook mag betekenen.

Maar onthoud, we zitten nog midden in het proces. De uitdaging en de uitnodiging die er ligt is om op dat moment verder te gaan, zeker als er juist op dat moment bergen zware energie loskomen.

Dit is het ideale moment om juist die energieën los te maken uit je energielichaam en te transformeren of terug te geven aan Moeder Aarde of het Vuur. De Heilige Ruimte is er speciaal voor opgezet en er zit een sjamaan naast je, die op zijn manier hard voor jou aan het werk is.

Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken...

Wat ik met andere woorden zeg, is dat eenmaal verworven inzichten ook het gevaar van afsluiting of stilstand in zich dragen. We hebben de neiging weer hele verhalen rond die inzichten op te gaan hangen. Verhalen die net als de vorige serie verhalen ons kunnen gaan binden aan een valse definitie van wie denken te zijn. Een valse en dus in de kern al beperkende identiteit.

Dit grijpt dan op subtiele wijze weer terug naar die eerste reden, waarom inzichten alleen vaak niet voldoende zijn voor een blijvende transformatie of verandering...

En waren we niet aan dit avontuur begonnen, juist om meer fluïde te kunnen worden. Niet alleen de golven van energie te kunnen gaan voelen maar ook juist om die golven van energie te kunnen zijn.

En ik weet dat dat laatste heel cryptisch kan klinken, maar als je het eenmaal hebt ervaren zul je precies weten wat ik bedoel. Niet alles laat zich even makkelijk in woorden uitdrukken.

Hebben inzichten dan totaal geen waarde?

Echt wel. Het doet recht aan je behoefte aan rationele en emotionele bevrediging in je proces.

Maar dat is dan ook wel zo een beetje... 😀

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto: Content Pixie 

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>