28 november, 2022

Hoe sjamanistisch Huiswerk je helpt om verandering te bestendigen

door Bryan Tevreden in Challenge 44, Tools4 minuten | 0 reacties

Nagenoeg al mijn sessies sluit ik af met een portie huiswerk voor jou, mijn client. Dat huiswerk is een essentieel onderdeel van een sessie. Maar laten we vooral eerst bij het begin beginnen.

In den beginne...

Als een client bij mij aanklopt, dan ervaart zij de wereld vanuit een bepaald kader en leeft en handelt zodanig dat ze meestentijds het kader geen geweld aandoet. Maar goed, ze is hier natuurlijk vanwege het feit dat er wel degelijk momenten zijn dat ze tegen de grenzen aanloopt van haar kaders.

Uit ervaring weten we dan, dat het issue waar ze tegenaan loopt, niet de eerste openbaring is van dat issue. Nee, het is de zoveelste versie van de zoveelste variant van dat ene issue. Een favoriete vraag om te stellen, in die max 10 minuten van het omschrijven van dat issue, is dan ook: 'Kun je je nog de allereerste keer herinneren dat je hier tegenaan liep?'

"...Nee, het is de zoveelste versie van de zoveelste variant van dat ene issue..."

Die vraag is niet bedoeld als vorm van regressie-therapie. Het stellen van die vraag, zelfs als die onbeantwoord blijft, stelt mij als sjamaan in staat om waar te nemen welke plekken in het energielichaam geactiveerd worden rond dit issue, rond dit thema.

Let the games begin!

Vanaf daar gaat het spel op de wagen. Tijdens de sessie, in de Heilige Ruimte, verwijderen we die zware, donkere energie uit het energielichaam. Dat is voornamelijk het domein waar ik werk als sjamaan: het Energetische Domein.

Één manier om er tegenaan te kijken, is dat met het verwijderen en oplossen van die beperkende, zware en donkere energieën uit het energielichaam van de client, diezelfde client in één keer buiten de voor haar bekende kaders wordt geplaatst.

Dat is een moment waar ze naar heeft verlangd, misschien al jaren of zelfs decennia. Maar het moment dat het ook daadwerkelijk plaats heeft gevonden, kan letterlijk heel onwerkelijk voelen. Ze bevindt zich, buiten de haar bekende kaders, op onbekend gebied waar mogelijk een andere taal wordt gesproken, waar andere gebruiken gangbaar zijn en waar nog maar weinig lijkt op wat het was.

Een nieuw persoon in wording

De ratio zal heel hard haar best gaan doen om die nieuwe plek te gaan verklaren vanuit oude niet meer geldende standpunten. En als de ratio maar genoeg ruimte krijgt ontstaat er een beweging terug naar de oude kaders.

Wat deze nieuwe situatie vraagt is een inbedding op dit nog onbekende terrein. Er zijn technieken, als sjamaan, om je client, al is het maar tijdelijk te laten wennen aan de nieuwe persoon die ze aan het worden is. Essentieel en krachtig, maar dat is grotendeels beperkt tot de sessie zelf.

"Cue naar het Huiswerk. In 3, 2, 1... neem je plek in midden op het Toneel. Tadaa! En shine!"

Huiswerk? We want more!

Het Huiswerk is wat maakt dat het proces dat tijdens de sessie begonnen is, zich buiten de Heilige Ruimte kan voortzetten, wortel schieten en diep verankeren.

Daar waar ik als sjamaan op het Energetische Vlak werk, leeft het Huiswerk zich uit op het Mythische Vlak. Het is het terrein van beelden, sprookjes, legendes, kunst, dromen en ceremonieën.

Je kunt gevraagd worden om te werken met Vuur middels een ceremonie. Je kunt gevraagd worden om je eigen altaar in te richten, een zandtekening te maken, een tekening of schilderij te maken, een verhaal te schrijven, een beeld te maken of een andere kunstzinnige uiting aan te gaan.

En dat allemaal in de tijdspanne van 28 dagen om die ervaring, dat gevoel van dat nieuwe terrein te ankeren. Het zal je nog meer vertrouwd maken met de persoon die je aan het worden bent. En het doet recht aan je zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Je hebt met dit alles, met die ruimere kaders, een groter en weidser landschap ter beschikking. Als we het goed hebben gedaan, hebben we de voordelen van de oude situatie niet overboord gegooid, maar ze door een andere invulling behouden voor jouw nieuwe situatie.

Verandering is natuurlijk alleen maar leuk en zinvol als het daadwerkelijk een verrijking is. De ene gevangenis omruilen voor de andere zet weinig zoden aan de dijk. Zonder dat Huiswerk is dat namelijk een gerede kans.

Kortom, daadwerkelijke heling is een reis en niet een sessie die je doet. En Huiswerk is daarin een essentieel onderdeel.

"...daadwerkelijke heling is een reis en niet een sessie die je doet..."

En dan was ik nog bijna vergeten te zeggen, dat deze vormen van huiswerk echt heel leuk zijn om te doen. En dat is niet alleen mijn persoonlijke ervaring maar ook die van nagenoeg al mijn cliënten.

(En ik weet dat er altijd iemand zal zijn die juist wil weten wat en waarom die ene client het huiswerk niet leuk vond. En als jij die ene iemand bent, vraag je dan af, waarom je juist dat wilt weten. Just saying... 😉 )

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto:  Pawel Czerwinski

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>