In mijn sjamanen-lijn wordt gewerkt met het Transformatiemodel van het Medicijnwiel. Het is gekoppeld aan de vier windrichtingen, en iedere windrichting belichaamt een ontwikkelingsfase en richting. Het Medicijnwiel is een model dat je niet eenmalig doorloopt, maar telkens weer in verschillende cycli.

Dit model is niet uniek voor deze school. Het komt in verschillende variaties voor in vele sjamanistische tradities. Dat alleen al spreekt boekdelen over de validiteit en effectiviteit van dit model.

Aan iedere windrichting is ook een Krachtdier als archetype gekoppeld. In mijn school is de Slang gekoppeld aan de windrichting van het Zuiden. Bij het openen van de Heilige Ruimte bijvoorbeeld, roep ik met mijn gezicht naar het Zuiden gekeerd de Slang aan. Ik nodig haar uit in de Ruimte, vraag haar om enkele gunsten, en dank haar voor het voorbeeld dat zij met haar wezen stelt.

Volle Maan

Het uitnodigen van de Slang in de Heilige Ruimte is een heel concreet voorbeeld hoe je kan werken met het archetype van de slang. Maar ook daarbuiten is het heel goed mogelijk om met de Slang te werken.

Je kunt je daarbij bijvoorbeeld concentreren op wat je weet over slangen, en hoe je dat zou kunnen vertalen naar een positieve opdracht aan jezelf. In het openingsgebed, wanneer ik de Slang aanroep, zeg ik iets in de trend van

"...en toon ons, gelijk jij doet, hoe we dat wat ons niet meer dient, in één keer als een oude huid van ons kunnen afstropen en achter ons laten. En toon ons...."

Neem je dan voor in de periode van volle maan tot nieuwe maan, je iedere dag 5 minuten te bezinnen op wat het is wat je nu in je leven achter je kunt laten. Simpelweg omdat het je niet meer dient. Je maakt er geen show of drama van. Je stopt er gewoon mee en laat het achter je.

En dat kan van alles zijn. Een hobby die je  uitgeleefd hebt,, het altijd gaan uiteten bij hetzelfde restaurant, of daar altijd hetzelfde bestellen, een kennis of vriendschap die haar waarde heeft verloren, bepaalde bezittingen.

Neem gewoon die 5 minuten, bij voorkeur in de ochtend, herhaal in gedachten de vraag wat het is wat je nu achter je kunt laten, omdat het je niet meer dient, en wacht dan op antwoord. En voeg,  als het even kan, dan diezelfde dag nog de daad bij het woord en voer die verandering door.

Het is geweest, het is klaar, Houdoe en bedankt.

Nieuwe Maan

In hetzelfde openingsgebed, wederom over de Slang, zeg ik ook iets in de trend van 

".... En toon ons, gelijk jij doet, hoe wij in Schoonheid over de Aarde kunnen gaan. ..." 

Doe hetzelfde als hierboven, maar nu van nieuwe maan tot volle maan. Bezin je dan iedere ochtend 5 minuten, over wat het voor jou zou kunnen betekenen, om in Schoonheid over de Aarde te gaan.

Is het vaker de fiets pakken i.p.v. de auto, of kijken hoe je je gebruik van plastic en wegwerpproducten kan beperken? Of minder voedsel verspillen? Of geen onnodig leed creëren? En wat betekent dat dan voor jou concreet? Wel vlees blijven eten maar niet uit de bio-industrie?

Luister naar je eigen antwoorden en handel daar vervolgens dan ook naar.

De Slang staat ook voor het fysieke niveau. Voor puur voelen: warm, koud, honger, dorst, lust, slaap, pijn, genot, jeuk, etc. Dit is gewoon voelen zonder dat om te zetten in een emotie. Zonder dat je er 'iets van gaat vinden'.

Probeer eens een dag lang, iedere keer dat je naar je smartphone grijpt, even te voelen wat er in je lijf omgaat. Gewoon even voelen. En doe dan daarna wat je in eerste instantie wilde doen, je smartphone pakken. Of niet.

Dit lijkt een erg simpel experiment, maar het kan erg verrijkend werken. Dat ga je natuurlijk pas weten wanneer je het experiment aangaat.

En probeer het eerst één dag. Je kunt het later altijd nog uitbreiden naar meer dagen.

Omarmen

Wat ik je aanraad/vraag te doen, heb ik zelf natuurlijk ook gedaan of moeten doen. Of doe ik nog steeds. Het werken met het Archetype van de Slang, heeft mij op meerdere niveaus veel verandering gebracht.

Het meest simpele is dat het mijn negatieve houding jegens slangen heeft veranderd. Vanuit mijn Surinaamse achtergrond, hoe ik kort ik daar ook maar in opgegroeid ben, heb ik toch ingeprent gekregen dat de slang symbool staat voor alles wat slecht en Kwaad is. Bijgevolg had ik een enorme angst voor slangen. 

Geloof me, ik ben nog steeds voorzichtig rond slangen maar dat is nu meer uit respect dan uit blinde angst. Ik ben ook de schoonheid van die creatie gaan zien.

Op een ander niveau heeft het mij geholpen om afscheid te nemen van veel onaffe projecten, die ik nog ergens geparkeerd had staan, omdat ik daar 'ooit' wel weer eens aan toe zou komen. En daar heb ik allemaal afscheid van genomen. Al die ooit-nog-eens projecten vragen op de achtergrond toch energie. En je loopt er op leeg, al is het dan maar druppelsgewijs.

En zo zijn er nog wel een aantal andere dingen die ik kan noemen. Voor mij is dit een zeer krachtige manier van werken met Archetypen. Dat is ook de reden dat ik die regelmatig aan een client meegeef als huiswerk. Daar waar je een Archetype kunt omarmen, kun je je ook de magie van dat Archetype eigen maken.

En inderdaad, jij bent de volgende die ermee aan de slag mag. En je hoeft niet eens te wachten tot de volgende volle maan of nieuwe maan...   

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto: David Clode

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>