20 november, 2022

Waarom Initiaties zo belangrijk zijn voor persoonlijke groei

door Bryan Tevreden in Challenge 44, Initiatie5 minuten | 0 reacties

Hier in het Westen kennen we nog maar weinig echte initiaties. Het is hier niet gebruikelijk dat je op je 12e, 14e, of 16e door de mannen in je wijk, of de mannen binnen je familie, daags na je verjaardag, uit je huis wordt gehaald om een paar dagen samen door te brengen, op de hei, in het bos of in de heuvels.

In die dagen samen, krijg je dan te horen over de aloude gebruiken rond het man-zijn in de groep. Ergens in het programma is er ongetwijfeld een uitdagende test opgenomen. En na die test, is er het vuur met de verhalen, de humor, de broederschap, de liefde, en natuurlijk het in ontvangst nemen van de giften van al die mannen die jou in dit ritueel zijn voorgegaan.

En hetzelfde is er natuurlijk aan de kant van het meisje/de vrouw, bijvoorbeeld na haar eerste menstruatie. Een nagenoeg zelfde verhaal maar dan gespiegeld, met minstens net zo veel humor, liefde en hoogst waarschijnlijk meer gepraat. Maar dat laatste zou een vooroordeel mijnerzijds kunnen zijn.

Verarming - Verrijking

Maar zoals gezegd, hier in het Westen zijn we veel daarvan kwijt geraakt. En in mijn beleving is dat een enorme verarming van het Leven.

Verarming is misschien nog mild uitgedrukt, omdat initiaties en de daar bij behorende rituelen, naar mijn idee, cruciaal zijn voor een gezonde gebalanceerde persoonlijke groei.

"Een initiatie markeert altijd het afsluiten van een bepaalde periode en het begin van een nieuwe periode. De af te sluiten periode heb je, op wat voor manier dan ook, succesvol doorlopen. En anderen om je heen achten je klaar genoeg om een volgende stap in je ontwikkeling te kunnen maken."

In die ene paragraaf zit zoveel besloten, dat het de moeite waard is om die verder uit te pluizen en te ontleden. Scalpel en vergrootglas bij de hand, daar gaan we.

Succes

Je sluit dus een periode af. Dat betekent ook dat je niet meer terug kan gaan. Je bent, als voorbeeld, nu opgenomen in de groep als jongeman. Dat betekent onder meer dat je als je het ergens niet mee eens bent, niet meer als een twee-jarige op de grond kan gaan liggen stampen, of als vier-jarige gaan schreeuwen en slaan met deuren.

Nee, je zult een andere constructievere manier moeten vinden om je ongenoegen te uiten. Je zult een manier moeten zoeken om je eigen wensen en behoeften ingevuld te krijgen en daarbij ook nog eens rekening moeten gaan houden met de wensen en behoeften van anderen.

Je bent ineens zelf verantwoordelijk geworden voor je gevoelens en voor de emoties die je daar overheen legt.

Maar blijkbaar heb je ook al succes geboekt, want je hebt een periode '...succesvol afgesloten'. En dat is iets waar je op verder kunt bouwen. En misschien vroeg het succes niets anders dan zorgen dat je in leven bleef. Maar zelfs dan heb je aangetoond ergens succesvol in te wezen. Namelijk blijven leven. En dat succes is een belangrijk fundament om op verder te bouwen.

De Anderen

En ook erg belangrijk, je bent succesvol in de ogen van anderen. Zij 'achten je klaar genoeg' voor een volgende stap. Zij zijn de ogen die dingen kunnen zien die jij nog niet kunt zien. Zelfs niet als je in de spiegel zou kijken. Je bent in die zin afhankelijk van anderen. Jouw lot ligt, op dat moment, in hun handen. 

Er is dus een link, een verbondenheid, een samenhang die deze initiatie draagt en voedt. In die zin smeedt een initiatie altijd een band met degenen die jou voor zijn gegaan. En op energetisch/spiritueel niveau ook met degenen die na jou komen. Ook al zijn die misschien nog niet in beeld.

Een volgende Stap

En tenslotte, is daar de belofte van je verder kunnen ontwikkelen, een volgende stap te kunnen nemen. Een stap die gepaard gaat met een inwijding, opdat je enigszins voorbereid aan die volgende fase kunt beginnen.

En nog dieper verscholen in een initiatie, is daar de belofte van een volgende initiatie. Want ook dit gaat voorbij. Op een dag heb je ook deze, nu nog volledig nieuwe fase, succesvol afgesloten, en zullen zij die jou zien, je klaar achten 'om een volgende stap in je ontwikkeling te kunnen maken'.

We zouden die ene paragraaf nog verder kunnen ontleden, maar voor het moment laat ik het hierbij. Dit zijn voor mij al genoeg redenen om belangrijke momenten in het leven te ondersteunen met initiaties en rituelen.

Het voedt, het verrijkt, het verbindt, het verankert, het verdiept en het 'verlieft'.

En dat geldt niet alleen voor sjamanen. Persoonlijk zwelg ik in, en ga ik erg goed op al die initiaties op mijn pad. Maar het is net zo belangrijk voor jou.

Dus sta even stil, kijk om je heen in je vrienden- en familiekring. Wat zou jij, qua initiatie, samen met de andere mannen/vrouwen/mensen in je Tribe, kunnen betekenen voor hen die na jou komen. De dochters, zonen, neven en nichten.... (En vergis je niet, sommigen van hen kunnen makkelijk ouder zijn dan jij bent!)

Ik ben heel benieuwd wat er boven komt. Laat maar weten in de commentaren hieronder.

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto:  Joshua Newton

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>