Cacaoceremonieën nemen de laatste tijd toe in populariteit. En met het toenemen van de populariteit zullen ook de misstanden en misverstanden toenemen. Het lijkt op de situatie die we enkele jaren geleden hadden rond het gebruik van Ayahuasca.
Die misstanden hebben uiteindelijk geleid tot een verbod op het gebruik van Ayahuasca. Een schrijnend geval van het kind met het badwater weggooien. Nu zie ik een verbod op deze cacao niet zo snel in het verschiet maar er is zeker een risico op misstanden bij ondeskundig gebruik, dat voortvloeit uit gebrek aan kennis en ervaring.
".....er is zeker een risico op misstanden bij ondeskundig gebruik, dat voortvloeit uit gebrek aan kennis en ervaring..."
Set en Setting
De belangrijkste kwaliteit van de wilde cacao is het feit dat het je hart opent. Je krijgt makkelijker toegang tot je diepere gevoelens de emoties die je daar op projecteert. Bovendien, net als Ayahuasca, heeft het geen verslavende werking.
Het is zelfs mogelijk om het een tijd lang dagelijks te gebruiken mits je je aan de aanbevolen dosering houdt. Je blijft handelingsbekwaam met je ogen open, en met je ogen gesloten, dan wel geblinddoekt ben je in staat om diep naar binnen te reizen.
Met de juiste setting en de juiste begeleiding ben je in staat om heel diep te reizen en tot rake inzichten en voedende heling te komen.
Het is heel verleidelijk om de hart-openende werking van de cacao te verwarren met alleen maar warme en prettige gevoelens. Maar dat hoeft echt niet het geval te zijn.
Met het openen van het hart komt er ook ruimte voor de meer donkere gevoelens en energieën, en als je begeleiding daar niet op voorbereid is, dan het een zeer onprettige ervaring worden.
Dat die gevoelens loskomen is op zich geen probleem. Het is een uitgelezen mogelijkheid om grote schoonmaak te kunnen houden.
Het probleem ontstaat pas wanneer jij als client daar niet in begeleid word en niet geholpen word die zware energie kwijt te raken dan wel te transformeren. Zeker in een groep-setting kan het voor jou persoonlijk heel onprettig worden, als je iedereen om je heen alleen maar happy-de-peppie ziet wezen.
Gevoelens van twijfel, onbegrip, boosheid en frustratie kunnen dan ontstaan en de zojuist losgekomen donkere gevoelens overschaduwen. Daarmee kunnen die dan weer achter een muur verdwijnen en gaat een perfecte gelegenheid verloren om er mee aan de slag te gaan.
Het is een ceremonie
Juist als die donkere energie, die toegankelijk is geworden door de cacao-ceremonie, wel wordt geadresseerd, kan er nog meer ruimte komen voor datgene wat daar weer onder ligt. Oftewel, doorbraak op doorbraak, en meer energie die vrijelijk kan stromen.
Daarom zijn mijn cacao-ceremoniën ook echte ceremoniën, met een opening en sluiting van de Heilige Ruimte en daarin ingebed een geleide meditatie ondersteund door muziek. Ik zet mijn sjamanistische tools in om tijdens de ceremonie zoveel mogelijk van die zware energieën vrij te maken en te doen oplossen.
Het is dus niet een sessie met alleen maar mooie warme gevoelens. Er is ruimte voor verdriet, frustratie, boosheid, woede, schreeuwen, huilen en alles wat je reis maar mag vragen. En ja, aan het einde van de rit, is er dan de Liefde. Maar daar is dan wel van alles aan vooraf gegaan.
Mijn hoop met dit alles is dan ook dat het gebruik van de cacao met de nodige zorg, aandacht, respect en liefde omringd blijft. Het zou eeuwig zonde zijn als we hier dezelfde fouten zouden maken, als met Ayahuasca.
Hoop
En zelfs in het geval Ayahuasca heb ik de hoop nog niet opgegeven. Internationaal wordt er wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijke waarde van Ayahuasca in een therapeutisch traject. Hetzelfde geldt voor LSD en psilocybine. Na een periode van 'hel en verdoemenis', komt er nu weer ruimte voor een meer rationale en gebalanceerde benadering.
Dit gezegd hebbende ben ik absoluut niet tegen het gebruik van de wilde cacao in je eentje of in een privé-setting. Zolang je maar weet wat je aan het doen bent. Als katalysator is het dan een prachtige en fijne Reisgenoot. Met dank aan Mama-Cacao.
Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.
Credits foto: Elyas Pasban