De ontregeling
Alles heeft een eigen ritme en cyclus. Als onderdeel van de Natuur is het dan ook niet meer dan logisch om mee te gaan in de cycli van de Natuur.
Op macro-schaal doen we dat (noodgedwongen) al en gelukkig nog steeds. We kleden ons in de zomer luchtiger dan in de winter. En de traditionele landbouw volgt ook nog steeds de seizoenen, als het gaat om zaaien en oogsten.
Maar met het vermogen de natuur naar onze hand te zetten, of er steeds minder afhankelijk van te worden (althans ogenschijnlijk, en op de korte termijn), raken we de connectie met en de kennis over die natuurlijke cycli steeds meer kwijt.
Seizoensgebonden groenten en fruit dreigen een zeldzaamheid te worden. En dus eten we aardbeien in de winter en kunnen we het hele jaar door dezelfde salades eten. Zelfs het toepassen van de zomertijd maakt dat we een stapje verder weg komen te staan van de natuurlijke cycli.
Ongemerkt, voor de meesten dan, werkt dat ontregelend. Het beïnvloedt ons energielichaam op een negatieve manier. Als je je er bewust van wordt, kun je de effecten ook bij jezelf waarnemen. Daar hoef je geen sjamaan voor te wezen.
Kunstlicht is een prachtige uitvinding. Maar als dat voor jou betekent dat je structureel tot laat in de avond nog aan het werk bent, en te laat naar bed gaat, dan ben je simpelweg je eigen biologische klok aan het ontregelen. Met alle bekende gevolgen van dien.
Een cyclus dient een doel. Er is een fase van rust, van ontkiemen, groeien, bloeien, vrucht dragen, oogsten, afsterven en dan weer rust. Dat geldt voor de meeste cycli.
Dat ontkennen, holt ons uit, put ons uit en maakt ons gevoeliger voor allerlei kwalen. Het maakt ons kwetsbaar.
De weg terug
We hebben dus genoeg redenen om terug te keren tot onze natuur, om ons weer te voegen naar de natuurlijke cycli die we overal om ons heen zien. En dat vraagt dat we ons weer bewust worden van die cycli.
Laat ik een minder voor de hand liggende cyclus nemen, die van de maan. Snel, zonder het op te zoeken, of op je smartwatch te kijken. In welke fase zit de maan nu? Hoeveel dagen zitten we voor of na volle maan?
De kans is erg groot dat je dat niet weet. Geeft niet.
Ga het volgende experiment eens aan. De komende 3 maanden ga je bijhouden wanneer het volle maan is en wanneer het nieuwe maan is. Dat is heel simpel. De maan-cyclus is ongeveer 28 dagen.
Maar om je er echt bewust van te worden, ga je proberen iedere dag een glimp van de maan op te vangen. Ja, dat zal niet altijd lukken, maar je gaat je wel bewust worden hoe de maan van vorm verandert, wat haar baan langs de hemel is, hoe haar omvang lijkt te veranderen, welke kleuren ze allemaal aan kan nemen en nog veel meer.
Het experiment uitbreiden
Maar daar stopt het niet bij. Pak je favoriete boek met spreuken of aforismen erbij. Of zoek een site met inspirerende quotes. Iedere dag ga je minimaal 5 minuten mediteren op 1 zo'n spreuk, aforisme of quote. En bij volle maan en nieuwe maan wissel je van quote. Dat betekent dat je dus iedere twee weken wisselt van quote.
Houd dat 3 maanden vol. En merk wat dat met je doet. Ik kan je enkele dingen voorspellen, maar het is veel fijner en leuker om dat zelf eerst gewaar te worden.
Ongemerkt zal dat je sensitiviteit voor verschillende energieen ook vergroten. Als vrouw zal dat je waarschijnlijker nog beter af gaan dan als man. Kijk, nu heb ik toch al iets verklapt. Ik zou je ernstig te kort doen, als ik nog meer zou verklappen.
Hoe dan ook, breng de komende 3 maanden meer tijd door met Grootmoeder Maan. Ze zal je rijkelijk belonen voor de tijd die jullie samen doorbrengen en voor de aandacht die je haar schenkt. Zo zijn oma's nu eenmaal...
Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.
Credits foto: Ganapathy Kumar