Als sjamaan leef je vanuit een wereldmodel en een diep besef dat Alles verbonden is met alles. Daar waar je veel tijd doorbrengt in de natuur, ben je daar vaak al diep van doordrongen. Je leeft met de seizoenen, en je handelen heeft direct invloed op je omgeving. En die wisselwerking is er andersom ook.

In meer verstedelijkte omgevingen is het veel makkelijker een leven te leiden, ogenschijnlijk losgekoppeld van dat feit. Maar zelfs de wetenschap begint geleidelijk aan meer en meer doordrongen te raken van de continue interactie die er tussen alles is.

Wetenschapsjournaliste Lynne McTaggart heeft een prachtig boek geschreven over dit onderwerp: The Field. Ze brengt op heel leesbare en begrijpelijke manier de meest recente ontdekkingen en ontwikkelingen in de quantum fysica samen, met als onvermijdelijke conclusie hoe alles met alles in verbinding staat via het 'Zero Point Field'.

Ze heeft het daar niet bij gelaten maar is op zoek gegaan naar praktische toepassingen van dit inzicht, van die natuurwet. Na uitgebreid research heeft dat geleid tot wederom een boek en methode: The Power of Eight. Het beschrijft een methode hoe kleine groepen van mensen, puur met hun gedachten en intentie, heling kunnen bewerkstelligen voor een persoon.

Beide boeken kan ik van harte aanbevelen. Inspirerend en uitnodigend om zelf mee aan de slag te gaan. Ze zijn ook beiden in het Nederlands vertaald.

Alles leeft

Terug naar het diepe besef van die verbondenheid met alles dat door de sjamaan tot in zijn kern wordt gevoeld. Voor een sjamaan leeft alles. De bergen leven, de rotsen leven, de bossen leven, het water, de wind, de aarde, alles leeft.

Alles leeft en is met alles verbonden. Wanneer je vanuit dat besef leeft, ga je de wereld met andere ogen zien. We leven niet in de natuur, of met de natuur. Nee, we zijn de natuur. Je ziet jezelf dan ook niet als gebruiker van de natuur maar hooguit als hoeder van de natuur. En dat dan vanuit een respectvolle nederigheid.

Je streeft dan naar een leven in de rechte verhouding met de natuur. Dat betekent o.a. ook dat je niet ongelimiteerd kunt nemen. Er zal altijd een balans moeten zijn. En dat is waar offergaven om de hoek komen kijken.

Als sjamaan besef je dat je je 'magie' alleen kan doen werken in samenspraak met Spirit, de kosmos of welke naam je er ook aan wilt geven. Sterker nog, het draait niet om jou. Jij doet simpelweg je best om de best mogelijke omstandigheden voor heling te scheppen en daarbij roep je de hulp in van Spirit, in al haar verschijningsvormen.

En omdat je beseft dat je dit werk nooit alleen kan doen, toon je je dankbaarheid voor de hulp die je ontvangt. En dankbaarheid in de vorm van een offergave, of despacho, is één van de meest krachtige transformatie-energieën.

De cirkel

Talloze initiaties en ceremoniën worden afgesloten met het maken en offeren van een despacho. Het maken van een despacho is al een kunst op zich. Maar daar ga ik een andere keer over schrijven.

Een despacho kan aan het vuur gegeven worden of in de aarde begraven. En ook dat is omgeven met veel ceremonieel ritueel. Het is de sjamanistische variant van "If that is thy will, let thy will be done!'

Het is zoveel krachtiger omdat het meer dan woorden alleen is. Er worden echt offergaven aan het vuur gegeven. Dat kan variëren van zaden, kruiden, bladeren, sieraden, eten tot geld en goud. Er wordt echt iets tastbaars opgegeven.

En op deze tastbare wijze wordt de cirkel gesloten. De cirkel van geven en nemen. Het, die cirkel, is een teken van die verbondenheid, zonder begin en zonder eind.

Deze post is onderdeel van de Challenge44. Klik hier voor de uitleg over het hoe en waarom van deze challenge.

Credits foto: Guillaume Flandre

Over

Bryan Tevreden

Als sjamaan een laatbloeier en mijn universitaire technisch-wetenschappelijke achtergrond heeft in het begin zeker niet geholpen. Maar eenmaal mijn sjamanen-energie omarmd, was er geen houden meer aan. Dat gekoppeld aan mijn humor, nieuwsgierigheid naar en liefde voor jou, maakt mij toch wel een unieke, moderne sjamaan. Al zeg ik het zelf...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>